Interview met Bert Griffioen

Visie van de algemeen directeur Bert Griffioen

(Algemeen directeur Bert Griffioen)

‘Beide scenario’s zijn denkbaar. Uitbreiding op het bestaande terrein of verplaatsing van het bedrijf. Aan beide varianten zitten voor- en nadelen. Alles afwegend heb ik persoonlijk een voorkeur voor verplaatsing. Dat plan heeft voordelen voor het bedrijf, maar ook voor de omgeving. Omdat ik vind dat uitplaatsing van het bedrijf niet op kosten van de gemeenschap moet gaan, heb ik samen met mijn adviseurs een plan ontwikkeld voor de bouw van 27 appartementen op ongeveer 1400 m2. Dat is ongeveer 2% van het hele terrein!

De vrijvallende 6,5 ha. ben ik van plan te schenken aan de Stichting Duivenvoorde die het in beheer zal nemen, er wandelpaden zal aanleggen enz. Door de verkoop van de appartementen – denk wat prijs betreft aan het middensegment – wordt voldoende geld bij elkaar gebracht om ons bedrijf te verplaatsen. Bij de kosten gaat het om grondaankoop elders, het ontwerpen en bouwen van bedrijfsgebouwen en het ‘schoon opleveren’ van de zeven ha. langs de Rijksstraatweg.

Het appartementengebouw dat we tegen de bosrand van de Horsten – daardoor ligt de voorkant op het zuiden – willen neerzetten is opgedeeld in drie blokken. Het wordt daardoor een ‘licht’ gebouw van drie lagen.  Parkeren kun je in de garage onder het gebouw. De hoogte is maximaal 12 meter. Je moet bedenken dat de bomen in het bos erachter ongeveer 24 meter hoog zijn. Dat betekent dat de appartementen wegvallen in de bosrand. Die bouwhoogte en het aantal appartementen hebben te maken met onze berekening van het benodigde budget voor verplaatsing en nieuwbouw van het hele bedrijf. Dan heb je dit aantal appartementen nodig als je de prijs tenminste ook voor de middeninkomens bereikbaar wilt houden. Ik zal de onderliggende berekeningen voorleggen aan de verantwoordelijke wethouders in Wassenaar. Openheid is voor mij een belangrijk uitgangspunt bij mijn zakelijke afwegingen. Zo moet je ook deze site zien. Ons plan is mooi en heeft veel voordelen voor verschillende groepen. Van verborgen agenda’s is geen sprake.

Ik ben ervan overtuigd dat doordat er een wijds, onbelemmerd uitzicht op de Duivenvoordse- en Veenzijdse polder ontstaat we er over een paar jaar allemaal blij mee zullen zijn. Een bewoner van de Eikenhorstlaan heeft me al aangesproken met de tekst ‘reserveer alvast maar een appartement voor mij’. Op basis van deze en andere reacties geloof ik dat je hier met recht kunt spreken van een plan met alleen maar winnaars. De bewoners van Eikendael krijgen minder drukte in hun achtertuin, minder verkeer en meer natuur. De gemeente is ook blij omdat uitbreiding van mijn bedrijf langs de Rijksstraatweg – waar ik overigens wel toestemming voor heb – niet doorgaat. En het uitzicht op de polder hierachter ons bedrijf gaat er enorm op vooruit waardoor het landgoedachtige karakter van Wassenaar wordt versterkt. Ik ben er enthousiast over, dat merk je. Maar ik kan ook – als het niet anders kan – overschakelen op plan B, uitbreiding in mijn geliefde Wassenaar’.